TRANSFORMĂRI PRIN SUNET - DESCHIDEREA FERESTREI DE PERCEPȚIElink


În anii 80, totul s-a legat. Pe atunci eram psihoterapeut și a început să mă intereseze o chestie care se numea „Învățare cu tot creierul”, în care sunetul era utilizat pentru crearea unor stări mai receptive pentru învățare. M-am dus 6 săptămâni în California, la un program rezidențial în care am studiat acel sistem, apoi m-am întors la cabinetul meu privat și am început să folosesc muzica pentru accelerarea procesului terapeutic la clienții mei.
Terapia asta prin sunet a avut un efect atât de pozitiv, încât clienții mei le dăruiau prietenilor lor casetele făcute de mine. oamenii din toată țară au început să-mi ceară casete.
În acea perioadă am decis să documentez științific efectele sunetului asupra creierului, ceea ce la momentul respectiv era un domeniul foarte nou de cercetare. Am început să adun universități și cercetători care să exploreze cu mine ceea ce se petrece în creier, legat de diferite tipare de sunet, ritmuri și tonuri.
Cercetarea a căpătat o viață proprie, iar eu m-am concentrat în următorii 10 ani pe cercetarea acustică a creierului. Așa a început munca mea. Mai întâi datorită propriilor mele interese, apoi datorită efectelor pe care le producea asupra altora. Am aplicat-o la psihoterapie și am lucrat științific cu ea.

Diane: Cum au ajuns să te intereseze instrumente ca bolurile de cristal și tobele pentru vindecarea cu sunet?

Tom: Păi, instrumentele sunt foarte interesante din punct de vedere științific. În acel moment, o mare parte din munca mea era legată de EEG-uri. Într-o zi, am dat peste o lucrare științifică în care se vorbea despre modul în care un anumit ritm de tobe șamanice crește activitatea undelor Theta în creier.
Până atunci nu folosisem decât generatoare de tonuri electronice. Puteam programa frecvențe digitale controlate, prin care cream schimbări în creier. Cum am început să lucrez cu tobele șamanice și cu alte instrumente muzicale, am renunțat repede la generatorul de tonuri. De ce? Pentru că erau mult mai eficiente!
De exemplu, când testam modificările din starea unei persoane, puteam face schimbări subtile în modul în care băteam tobele, spre deosebire de generatorul de tonuri la care, odată setata frecvența, nu existau variații. Puteam schimba frecvențele din generatorul de tonuri, apăsând pe un buton, deoarece era digital. Dar era mult mai subtil - și mai plin de măiestrie – să mă acordez și să urmez schimbările cu toba, bolul de cristal sau alt instrument muzical.

Diane: Cum funcționează cristalele, diapazoanele și clopoțeii tibetani, în corp?

Tom: În creier există ceva care se numește SRA sau sistem Reticulat Activator. sistemul Reticulat Activator e un mănunchi de nervi din medulla oblongata care se află în creierul mic – partea cea mai primitivă din creier. SRA are căi neuronale care merg până în creierul mijlociu și în neocortex.
Din câte știm până ACUM, scopul SRA este să alerteze creierul de prezența unor stimuli noi. SRA alertează creierul dacă apare ceva nou în mediul înconjurător sau vreun pericol. Dacă un mamut lânos intră subit în peșteră – sau o mașină oprește brusc în fața voastră pe autostradă – atunci SRA va stimula imediat creierul să intre într-o stare de alertă sau în ceea ce numim activitate Beta ridicată.
Dacă stimulul este repetitiv, RSA-ul nu-i va mai acorda atenție și va începe să calmeze creierul. Are calități liniștitoare. Așadar, atunci când există în mediul înconjurător un tipar sonor repetitiv, RSA-ul creează un efect liniștitor în creier. Din punct de vedere tehnologic, asta este una din cheile tuturor instrumentelor șamanice. De exemplu, bătutul la tobe este un tipar care se repetă de mai multe ori.

Încântarea la bolurile de cristallink


Și la bolul de cristal, tiparul se repetă la infinit, dar apar schimbări subtile. E același semnal sonor sau sunet primar și asta face ca RSA-ul să înceapă să inducă stări Alpha-Theta în creier.
Stările Alpha-Theta sunt extraordinare pentru transformarea Conștiinței, deoarece seamănă cu visul. Lucrurile devin mai fluide. În starea normală, avem tendința de a vedea lumea într-un anumit fel. Când intrăm în stări de vis, modurile în care privim lumea se fluidizează și apar noi posibilități de a o vedea.
O altă chestie interesantă la undele cerebrale Theta e că atunci când apar, nu mai suntem conștienți de mediul înconjurător. Suntem conștienți de procesul interior – orice apare sub formă de imagerie și experiență. Datorită modului în care este setat sistemul nostru nervos, corpul și mintea interpretează aceste experiențe interioare ca fiind reale.
De exemplu, dacă cineva se trezește brusc dintr-un vis cu un monstru, are pulsul mărit și respiră rapid. Acesta este un exemplu prin care ceea ce experimentăm în stările profunde de conștiință e considerat real. Ceea ce noi în Vest numim vise și fantezii produc reacții neurologice și chimice.
Așadar, dacă se creează o asemenea experiență vindecătoare pentru o persoană atunci beneficiile obținute vor fi foarte vindecătoare și puternice în ceea ce privește neurotransmițătorii, hormonii, tensiunea arterială, ritmul cardiac și alți parametri care apar în corp și în minte. Asta e principala metodă prin care tobele, bolurile de cristal, zuruitoarele, clopoțeii tibetani și alte instrumente creează schimbări în corp.

Cercetarea energiei subtile și a Efectului de câmplink


Mai există un alt efect, denumit Efect de câmp și care provine dintr-un domeniu științific care se numește „cercetarea energiei subtile” și care privește instrumentele foarte diferit. În timp ce RSA creează acele modificări liniștitoare din creier, apare imageria și deseori o persoană are experiențe asemănătoare viselor. Concomitent, vibrația instrumentului – de exemplu, a unui bol de cristal, diapazon, clopoțel tibetani – interacționează cu câmpul energetic al acelei persoane. Acest domeniu de cercetare este foarte nou – a apărut de vreo 15 ani.

Există un grup care se numește Societatea Internațională pentru Studiul Energiei Subtile în Medicină și care este probabil una dintre primele organizații profesionale. Din perspectiva lor, atunci când ne uităm la cineva nu vedem decât o parte din ceea ce există. În jurul fiecărei ființe umane există un câmp energetic, care a fost dovedit științific. Acest câmp energetic este foarte sensibil la sunet și la alte energii. S-a dovedit că este foarte sensibil și la energie.
Dr. Valerie Hunt de la UCLA a dovedit că atunci când o persoană se gândește la altcineva, câmpurile lor energetice se conectează. Dacă cineva intră într-o cameră și tu te gândești la ea, între câmpurile voastre energetice se stabilește o conexiune energetică. Așadar, la acest nivel, putem spune că intenția persoane care lucrează cu bolul, precum și a celei care primește vindecarea are, de asemenea, efecte.
Lucrurile se complică, deoarece în creier apar modificări neurologice și concomitent apare și Efectul de Câmp al vibrației care interacționează cu câmpul persoanei. Apoi, mai avem și intenția vindecătorului și a persoanei vindecate. Toți acești factori creează afecte.


Diane: Înțeleg că unii oameni trec prin vindecări cu sunet și nu se întâmplă nimic, iar la alții le dispar tumorile. De ce anume are nevoie creierul ca să-i permită corpului să se vindece?

Tom: Sunt mai mulți factori. Unul este fiziologia, altul este psihologia și un altul este energia.
Din punct de vedere fiziologic, persoana trebuie să fie suficient de receptivă ca să se deschidă și să primească energii noi, intuiții sau căi care ar putea fi potrivite pentru ea.
Să-ți dau un exemplu. În muzica terapeutică se folosește des o piesă muzicală clasică, care se numește Canonul lui Pachelbel. Este o mișcare standard, lentă și grandioasă care tinde să crească activitatea undelor Alpha – cu alte cuvinte, este relaxantă. La început am folosit bucata asta în munca mea și toți se relaxau. Până într-o zi când a venit cineva care s-a stresat și nu s-a relaxat. Am aflat că moartea mamei lui s-a asociat cu Canonul lui Pachelbel. Așadar, un stimul care poate relaxa pe cineva poate avea efect opus sau diferit asupra altcuiva.
Există câteva schimbări fiziologice observabile, care indică receptivitatea. Se observă cum se relaxează mușchii feței și cum crește fluxul sanguin în zona feței. Clientul trebuie să intre ușor într-o stare de receptivitate, dacă vrea să se vindece prin sunet. Din experiența mea de 18 ani ca psihoterapeut, cred că toți avem resursele să vindecăm problemele cu care ne confruntăm, dar trebuie să găsim o cale să le accesăm.
Unii oameni sunt foarte flexibili și își accesează foarte ușor resursele interne, iar alții sunt rigizi și au nevoie de mai mult ajutor. Așadar, parte din, să spunem, măiestria sau eficiența vindecătorului prin sunet este să simtă atunci când o persoană este cu adevărat receptivă sau când are nevoie de mai mult ajutor să devină receptiv. Asta e o bucată din tot tabloul.
O altă parte e legată de persoana asupra căreia se face lucrarea. Eu cred că intenția persoanei, precum și a celui care scoate sunetele au impact imediat. procesul vindecător este un proces de co-creație între aceste 2 persoane.
Noi nu înțelegem toate elementele care fac ca o persoană să se vindece iar alta, nu. Dar eu cred că o parte este jocul subtil dintre intenție, de cât de dispusă este persoana să primească sunetele și de deschiderea către un nivel mai profund din propria lor conștiință.
Evident, toți dorim să ne schimbăm. Dar sunt părți din noi, blocaje, care nu vor să se schimbe. Uneori, când e vorba de vindecare prin sunet sau alt tip de vindecare, aceste blocaje sunt un motiv important din cauza căruia nu funcționează.
Am stat de vorbă cu o vindecătoare, Candace Blakely, și ea mi-a spus: „Știi Tom, lucrez cu cancerul de ani de zile și cred că dacă intenția e clar setată, o persoană în stadiu terminal de cancer s-ar putea vindeca spontan, bând o cafea și fumând o țigară.”
Ceea ce voia ea să spună era că metoda de vindecare nu este atât de importantă ca intenția și puterea din spatele a ceea ce se face.
Vindecătorul prin sunet, Jonathan Goldman, a spus ceva: „Sunetul este unda purtătoare a intenției”. Cred că este o afirmație corectă. Dacă e să ne uităm la vindecarea prin sunet și la utilizarea unor instrumentelor muzicale, ele au efecte fiziologice și neurologice. Nu e nici un dubiu, s-a demonstrat de nenumărate ori. Dar nu instrumentele vindecă. Eu cred că Conștiința vindecă și e un joc co-creativ între instrument – indiferent că vorbim de toba șamanică, bol de cristal, clopote tibetane sau diapazoane – intenția persoanei care-l folosește și al persoanei care primește vindecarea. Aceste sunt cele 3 elemente, luate împreună.

E vindecarea posibilă întotdeauna?link

backward_step backward page:1/3 forward forward_step