Care este diferenţa dintre spiritualitate şi religie ?link

Ce este spiritualitatea?link

 

În prezent, spiritualitatea într-un context religios, pune accentul mai mult pe un nivel personal, are mai puține dogme și o deschidere mai mare pentru nou. Este privită ca o relație personală între tine și Dumnezeu sau sistemul tău de credințe. Cu alte cuvinte, spiritualitatea este ceva natural, care nu ține de tradiții. Reprezintă conexiunea noastră cu DumnezeuSpiritul - Universul.

Din ce în ce mai mulți oameni, consideră că spiritualitatea nu este religie, ci conexiunea cu întregul Cosmos, sau cu o forță infinită, Spiritul, ce se află în interiorul ființei lor, într-un mod activ și vital. Un aspect de ”a fi spiritual”, este obiectivul care vizează la îmbunătățirea simultană a înțelepciunii, plus voinței cuiva, în timp ce se produce o conexiune mai mare cu DumnezeuSpiritul - Universul, prin îndepărtarea tuturor iluziilor și a falselor idei la nivel de persoană, mecanism de gândire.

William Irwin Thompson (istoric și yoghin), a spus că ”Religia nu este identică cu spiritualitatea, ci mai degrabă religia este forma spiritualității luată în civilizație.”

 
Primul pas în a deveni mai spirituali este încercarea de a avea o mai mare înțelegere, iubire față de noi înșine și să ne acceptăm așa cum suntem. De asemenea, să creăm o conexiune mai puternică cu DumnezeuSpiritul - Universul. Cu cât conexiunea față de Divinitate este mai puternică, cu atât devenim mult mai flexibili în abordarea lumii noastre interioare, spirituale și a celei exterioare.

Spiritualitatea se dezvoltă odată cu nivelul nostru de conștientizare în general, cu procesele noastre de gândire, și cu inteligența noastră emoțională. Când unul dintre aceste componente se dezvoltă mai mult sau mai puțin decât altul, mintea, Spiritul, sufletul nostru devin aglomerate și încețoșate.

Trebuie mai întâi să ne înțelegem lumea fizică, corpul. Toate experiențele, credințele, dorințele și așteptările noastre, sunt stocate în corpul nostru, la nivel celular. Aceste informații celulare, pot fie sprijini sau inhiba ceea ce dorim să realizăm pentru noi înșine. Reacțiile corpului nostru pentru orice situație afectează răspunsul nostru emoțional și gândurile pe care le angajăm în și în jurul oricărei dintre aceste situații.

Sistemul de gândire al unui individ determină modul său de a privi lumea, și abilitatea sa de a se conecta cu Spiritul, Dumnezeu. Există mai multe tipuri de sisteme de gândire care ne țin realitatea în loc, dându-ne impresia de stagnare, și ne blochează calea spre înainte în îndeplinirea scopului nostru. Aceste povești și credințe pe care le-am acceptat ca fiind ”un adevăr”, sunt înrădăcinate în corpurile și emoțiile noastre. Odată ce permitem energiei credințelor să curgă liber printre gândurile, emoțiile, corpurile noastre, doar atunci ne vom ridica din punct de vedere vibrațional.

Inteligența emoțională este conectată la reacțiile noastre emoționale față de oameni și situații. De fiecare dată când experimentăm un obstacol provocat de un Eveniment sau de o persoană, Spiritul nostru ne comunică că ceva din noi trebuie acceptat, iertat, vindecat, îmbrățișat. Cu cât lucrăm mai mult cu emoțiile noastre, cu atât mai mult realizăm că toate mecanismele noastre emoționale de apărare provin dintr-un loc al iubirii divine, permițându-ne să ne eliberăm de așteptări, să ne detașăm de rezultate, și să-i acceptăm pe alții așa cum sunt, fără a-i judeca.

Conform Wikipedia, religia este credința în supranatural, sacru sau Divin, și codul moral, practicile de ordin ritual, dogmele, valorile și instituțiile asociate cu această credință. În cursul dezvoltării sale religia a luat un imens număr de forme în diverse culturi sau persoane.

Spiritualitate versus religielink

 

Spiritualitatea spune că Dumnezeu este în noi și că nu avem nevoie de nimeni altcineva pentru a face acea conexiune divină pentru noi. Religia spune că suntem separați de Dumnezeu și că avem nevoie de alți oameni să facă acea conexiune divină.

Spiritualitatea spune că suntem liberi să facem alegeri pe cont propriu și că trebuie să ne asumăm responsabilitatea personală pentru acțiunile noastre. Religia spune că trebuie să facem alegeri sugerate de biserică, în mare parte bazate pe frică.

Tema spiritualității este iubirea necondiționată. Tema religiei este frica și vinovăția.

Spiritualitatea nu ne cere să facem donații. Religia a devenit o mare afacere din păcate.

Spiritualitatea spune că nu există iad, nici judecată, și nici un Dumnezeu supărat… și că suntem iubiți necondiționat. Religia spune că există iad, și un Dumnezeu care se supără și ne judecă … de aceea, nu suntem iubiți necondiționat, ci pedepsiți.

Spiritualitatea spune că suntem liberi să alegem propria cale spre Dumnezeu. Religia ne poruncește să facem în felul bisericii.

Spiritualitatea spune că mergem spre Dumnezeu pentru a ne ușura povara. Religia ne-a învățat să ne temem de Dumnezeu.

Spiritualitatea spune că nu ar trebui să ne fie rușine de exprimarea sexualității noastre… și că ar trebui să fie o celebrare sacră a iubirii. Religia ne-a învățat să ne simțim rușinați, vinovați și murdari despre aceasta.

Spiritualitatea ne învață să O onorăm și respectăm pe Mama Pământ. Religia ne-a spus “fii roditor, înmulțește și supune pământul“. Repet… “supune pământul“.

Spiritualitatea ne amintește că suntem una cu Dumnezeu și unul cu celălalt. Religia ne învață dezbinarea și separarea, care reprezintă opusul lui Dumnezeu.

Spiritualitatea spune că Dumnezeu este în interior. Religia spune că El este în cer și că preoții sunt singurii intermediari pentru noi.

Spiritualitatea spune că suntem născuți în nevinovăție și puritate. Religia spune că ne-am născut în păcat.

Spiritualitatea spune că suntem într-o aventură spirituală lungă și într-o călătorie care se va încheia în cele din urmă prin reunirea cu sursa noastră. Religia spune că avem doar o viață și nu este nimic după, doar rai sau iad.

Spiritualitatea spune că suntem liberi să ne exprimăm. Religia ne îndoctrinează.

Spiritualitatea ne îndrumă spre iubire necondiționată. Religia ne-a oferit cruciade în care mulți au fost uciși și sacrificați în numele lui Dumnezeu… în numele lui Dumnezeu??? pe bune???

Spiritualitatea ne învață pace și armonie. Religia a provocat mai multe războaie și crime decât orice altceva.

Spiritualitatea ne spune să respectăm toate lucrurile vii. Religia n-a oprit defrișările pădurilor sau sacrificarea a milioane de ființe în fiecare an de sărbători.

Spiritualitatea ne învață să avem încredere în noi înșine. Religia ne învață opusul de cele mai multe ori.

Spiritualitatea spune că avem toate răspunsurile în noi înșine. Religia ne învață că are toate răspunsurile corecte se regăsesc în biserică.

Spiritualitatea ne învață să căutăm adevărurile universale, iar inimile noastre ne vor spune când le-am găsit. Religia spune că nu avem de ales decât să acceptăm versiunea de adevăr a bisericii.

 

Tu cu ce parte rezonezi?link


 


Nu am nimic personal preoții și persoanele bisericoase! Doar consider că religia actuală este un sistem nesănătos pentru omenire în prezent. Poate fi schimbat de către noi, desigur! Cu răbdare și bunăvoință. După părerea mea, religia ar fi trebuit să însemne iubire necondiționată, uniune, acceptare, compasiune, evoluție și tot ce e mai bun. Venim din aceiași sursă, Dumnezeu e același pentru toți, nu văd sensul dezbinării noastre ca ființe umane.

Cu drag!

Sonia


Sursa :link-externalspiritualitate şi religie ?">Care este diferenţa dintre spiritualitate şi religie ?link-external

Sursa imaginii:DE CE SPIRITUALITATEAlink-external