Iuda : tradator sau prieten ?link

Unii experti sunt de parere ca gestul lui Iuda a fost o incercare de a-l forta pe Isus sa isi arate adevarata putere pina si sa le demonstreze astfel tuturor ca era adevaratul Mesia. Altii opineaza ca Iuda a actionat dupa instructiuni primite tocmai de la Isus. Plecand de la scripturi si alte surse, psihologi, teologi si cercetatori in domeniul religiei investigheaza copilaria lui Iuda, relatia sa cu Cristos si modul in care a luat decizia monumentala care avea sa il defineasca pentru totdeauna.

Cum ar fi daca o evanghelie antica descoperita recent ne-ar oferi o perspectiva radical diferita asupra omului pe care istoria l-a inregistrat ca fiind “dusmanul suprem”? Ce ar fi daca am sti ca varianta tradarii lui Isus este fundamental gresita, iar dusmanul este, de fapt, erou? Descoperirea unor texte antice, precum Evanghelia dupa Iuda, a starnit un nou val de interes pentru ideile respinse de Biserica in primele secole ale erei noastre.

Acest film documentar dezvaluie adevarul din spatele asa-ziselor secrete ale gnosticismului, iar prin interviuri cu istorici de marca si cercetatori in domeniu examineaza originile gnosticismului, influenta pe care a avut-o si motivele care stau la baza renasterii acestei doctrine in prezent.

Evanghelia dupa Iuda ne pune la dispozitie accesul exclusiv la documentele si dovezile care merg pe urma povestii incredibile a Evangheliei dupa Iuda de la momentul descoperirii textului. Implicatiile teologice ale acestui important document biblic sunt analizate de catre savantii si cercetatorii care au reconstituit pas cu pas povestea fascinanta a uneia dintre cele mai mari descoperiri din arheologia biblica.

"Mi-am strans familia- nu ii numeam discipoli; erau prieteni apropiati si colegi de calatorie, companioni de incredere. Niciunul nu era mai devotat decat Fratele meu, Iuda cum il stiti voi. L-am chemat deoparte sa-i vorbesc despre iminenta confruntare cu soldatii romani. I-am cerut sa se duca la ei, sa le spuna unde sunt pentru evitarea vanatorii mele care ar fi pus intreaga mea familie in pericol.

Mi-a indeplinit rugamintea cu devotament, asa cum ma asteptam, pentru ca era sufletul incarnat al Luminii, Lucifer, fiul dragului meu Frate pe care il stiti drept St. Germain. El a fost si este Purtatorul Luminii lui Dumnezeu, asa cum spune si numele sau. Nici atunci si nici acum nu a avut nicio legatura cu creatia fantezista a celor intunecati numita Satana. Nu a fost vorba de nicio mita sau tradare - m-a iubit atunci pe cat ma iubeste si acum, fara rezerve."

Iuda : tradator sau prieten ?Filme de acelasi autor DocumentareTV(external link).